Ради краћег пута и безбеднијег доласка на наставу деце са подручја Друге Месне заједнице Ковин, 29. 06. 1998. године, Одлуком Владе Републике Србије, основана је Основна школа ''Десанка Максимовић'', као трећа основна школа у Ковину.  Прве 1998/1999. школске године имамо девет одељења: два прва, два друга, два трећа, једно четврто и два пета. Школа броји 212 ученика.
Од 2002/ 2003. школске године наши прваци похађају наставу у згради Предшколске установе „Наша радост“ која се налази у истом дворишту, чији је амбијент примеренији узрасту и начину рада по новом Школском програму.


ШКОЛА ДАНАС

Школска зграда има 18 учионица, и од тога 7 кабинета: за музичку културу, историју, физику, биологију, географију и информатику као и новоизграђену учионицу у оквиру пројекта „Будућност у школи – школа у будућности“ намењену за наставу информатике и рачунарства; спортску халу са две свлачионице, библиотеку, канцеларију школског психолога, канцеларију директора, секретара, шефа рачуноводства, зборницу, трпезарију са кухињом и отворен спортски терен. Школа је релативано добро опремљена савременим наставаним средствима и училима.

Успеси ученика на општинским, окружним такмичењима и републичким такмичењима наших ученика су бројни.
Наша школа је организатор многих такмичења. Тако се сваке школске године у школи одржавају такмичења у одбојци и малом фудбалу, општинско такмичење из биологије.

Ученици и наставници школе укључени су у низ активности у оквиру Црвеног крста као и низа хуманитарних акција које се често организују. Ове хуманитарне акције су: прикупљање уџбеника, школског прибора и одеће за сиромашне ученике, затим акција „Прочитана књига школској библиотеци“ која се спроводи у току сваке школске године; ту је акција „ Деца деци“ - дарујемо друга из клупе, као и учешће у многим другим видовима помоћи на које се ученици и наставници наше школе веома често одазивају.

Наша школа је реализатор многих програма за сузбијање малолетничке деликвенције везаних за ненасилну комуникацију, развијање толеранције и сузбијање злоупотребе психоактивних супстанци. Активно смо укључени и у раду мреже за превенцију насиља у породици «Живот без насиља»,а од 2007.године школа је део УНИЦЕФ-овог Пројекта '' Моја школа – школа без насиља''.
 У школи се спроводи програм професионалне оријентације са ученицима осмих разреда, како би им помогао у избору одређеног занимања.

Наставници наше школе су прошли разне семинаре како акредитоване од стране Министарства тако и остале. Од тих семинара посебно треба истаћи „Школско развојно планирање“ после чега је уследио рад на изради пројекта „ Будућност у школи – школа у будућности“ у оквиру Школског развојног плана за период од 2005-2009. године. Планирано је и реализовано да се изгради и опреми учионица за информатику и рачунарство, да већина наставника прође обуку за рад на рачунару и да примењена знања користи у циљу унапређења квалитета наставе коришћењем савремених наставних средстава.

Сваке школске године у школи се свечано обележавају: 1. септембар, дан када у школу долазе нови ученици, школска слава Свети Сава, и Дан школе .

Ученици четвртог разреда уз помоћ наставника припремају свечани програм за будуће прваке. Ђаци прваци, уз охрабрење и подршку, од школе добијају и скромне поклоне и добродошлицу.

Свети Сава се свечано обележава од самог оснивања школе. Свештеник обавља обред резања славског колача. Уз свечани програм, рецитал и светосавску химну, ученици који су показали изузетан успех на такмичењима се награђују.

Дан школе се, такође, прославља сваке године 16. маја. На тај дан 1898. године у селу Рабровици код Ваљева рођена је Десанка Максимовић једна од наших најпознатијих песникиња. Дан школе се прославља свечано уз пригодан програм за госте школе. У оквиру недеље у којој се обележава Дан школе организују се и спортска такмичења са ученицима из других школа из наше општине. 

Наша школа остварује добру сарадњу са школама у окружењу и градским институцијама : Дом здравља, Центар за социјални рад, Полицијска станица Ковин, Предшколска установа « Наша радост», Месна канцеларија и Месна заједница, на чијој се територији школа налази, Дом културе и Органима Скупштине општине Ковин.  

У школи се стално ради на модернизацији васпитно-образовног процеса са циљем да наставни садржаји буду интересантнији ученицима, а процес стицања знања квалитетнији. Примењују се нови облици рада и различите наставне методе. Са ученицима који постижу најбоље резултате организује се додатни рад и нај тај начин повећава интересовање за одређену наставну област. Уз све наведено лепо је нагласити да увек постоји спремност свих наставника да се усавршавају и испољавају своју креативност кад год је то потребно.

 

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

9248821