Екскурзија првог и другог разреда

16. априла 2024.године, ученици 1.и 2. разреда ОШ " Десанка Максимовић" реализовали су једнодневну екскурзију. Маршрута је била Музеј хлеба у Пећинцима и Засавица, резерват природе. 

Музеј хлеба Јеремија, има преко 2000 различитих врста хлебова и предмета у вези са производњом и прерадом пшенице. Слободан Јеремић,  Јеремија, српски сликар и оснивач музеја, демонстрирао је деци производњу хлеба из времену далеке прошлости. У музеју се чува археолошка збирка предмета из праисторије, 

Археолошка збирка чува предмете који су људи у праисторији користили за обраду земље, жетву и чување жита, а садржи и оруђа за обраду земље из римског периода. У етнографској збирци налази се изузетно широк спектар експоната – од оруђа за обраду земље, прераду жита и печење хлеба, транспортних средстава, предмета за припремање хране, до збирке обредних хлебова великог симболичког значаја.

Други део екскурзије, након ручка у једном сеоском газдинству у Доњем Товарнику, реализован је у Засавици, подручју који се налази у јужном делу Војводине и северне Мачве. Панораму Засавице сачињавају призори водених мочварних површина, бујних шума и пространих ливада, којима царују разноврсне биљне и животињске врсте. Један од симбола овог природног резервата, под заштитом државе, је дрвена осматрачница висока 18м. Пловидбом туристичким бродом " Умбра" деца су путем аудио записа сазнала да резерват има преко 192 врсте флоре и фауне, јединствене у Србији. Најинтересантнији су: дабар, мангулица, магарац и мини зоо врт. 

Екскурзија је и овог пута, била део учења и стицања нових знања и искустава ученика, јер је у потпуности остварен план и програм путовања!

Наташа Буљугић

ПР ОШ " Десанка Максимовић" Ковин

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8777757