ЗА СРЕЋНО И РАДОСНО ДЕТИЊСТВО, КЊИГА ЈЕ НАЈБОЉИ ДРУГ!

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Међународни дан писмености, од 1967. године, одлуком Уједињених нација за образовање, науку и културу, сваког 8. септембра се обележава широм света. Овај датум подсећа и указује на значај писмености која људима омогућава квалитетнији живот.

Ученици 2/1 и 2/2 разреда, ОШ “Десанка Максимовић” из Ковина, су са својим учитељицама: Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић, овај Дан обележили у градској библиотеци “Вук Караџић”. У пријатном амбијенту дечјег одељења, који, по речима деце, подсећа на поткровља из омиљених бајки, разговарано је о овом дану и зашто је важно да се он истакне као веома битан, за њих... За почетак, да науче добро да читају, пишу, рачунају и савладају ту ОСНОВНУ, ЕЛЕМЕНТАРНУ ПИСМЕНОСТ и да развијају способност да примене стечена знања у новим околностима ( ФУНКЦИОНАЛНА ПИСМЕНОСТ). Након уводног дела, деца су научене стихове песме “Школа”, Драгана Лукића, казивала напамет, изражајно, правилно изговарајући све гласове. Највеће задовољство доживљено је када су бирали књигу за читање. Знајући која је процедура изнајмљивања књига, још једном су се подсетили на период задржавања књиге, али и начин чувања у кућним условима. Ученици су добили информацију и да неке књиге, које није могуће носити кући, могу да чиатају у библиотеци. Овакве ваннаставне активности треба подржавати док не буду у прилици да сами одлазе у библиотеку, јер дете које чита постаће дете које зна више, које мисли, разликује добро од зла, исправно од погрешног, правду од неправде, које је радознало, добронамерно, благонаклоно, пуно оптимизма... биће срећније!

Током напредовања у учењу, развијаће и:

 -способности процене, коришћења информације и критичког става према њој ( ИНФОРМАЦИОНА ПИСМЕНОСТ )

-способности да се разумеју и користе визуелна средства са циљем преношења порука, мисли, доживљаја ( ВИЗУЕЛНА ПИСМЕНОСТ )

- способности комуницирања у културном домену ( ДРУШТВЕНА ПИСМЕНОСТ )

- разумеће и користиће могућности глобалне информационе мреже ( ИНФОРМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ )

-способности примене информационе писмености у дигиталном окружењу ( ДИГИТАЛНА ПИСМЕНОСТ )

- способности разумевања и корићшења, анализе и инерпретације порука у свим облицима масовних медија ( МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ )

Наташа Буљугић

ПР ОШ “Десанка Максимовић” Ковин

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

9064037