НЕДЕЉА ЦРВЕНОГ КРСТА У ОШ " ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ"

"СВЕ ШТО ЧИНИМО, ЧИНИМО ОД СРЦА" слоган је овогодишњег обележавања Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца, 8.маја 2023.г.као и целе Недеље Црвеног крста.

Волонтери Црвеног крста Ковин, ученице наше школе, реализовале су едукативну и инерактивну радионицу " Један, два, три, чувај се ти " у првом и другом разреду 10.маја 2023.године.

Да се подсетимо..."Од 1948. године, 8. Мај (дан рођења Анри Динана) се широм света обележава Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, у знак поштовања према Анри Динану оснивачу највеће и најстарије хуманитарне организације на свету.

Пореклом из богате женевске породице, након студија Динан се посветио банкарском позиву. Кренувши да склопи посао са Наполеоном ИИИ, случајно се обрео усред побеснеле битке код града Солферино. Хиљаде војника који су се међусобно убијали и сакатили, и ужасна људска патња рањеника коју је тамо видео преобразила га је и променила ток његовог живота.

Не само да је истог тренутка променио своје планове и почео да мотивише и организује људе из околних места да пруже помоћ рањенима који су беспомоћно јечали, него је дошао до идеје да све земље на свету треба да формирају оргнизације које ће служити за помоч болесним и рањенима у сукобима – без обзира којој страни припадају.

И сам се потпуно предао стварању међународне организације која би за циљ имала ублажавање патње и пружање помоћи свима којима је то потребно.

Покрет Црвеног крста наставио је да се развија и постао је прихваћен дословно од целог света.

На самом почетку 20. века норвешки парламент доделио му је Нобелову награду за мир. На тај начин Динан је постао први добитник ове изузетне награде.

Нобелова награда доноси велико материјално богатство, али Динана то није занимало, ништа од тог новца није задржао за себе већ га је донирао Црвеном крсту и другим хуманитарним организацијама које су биле посвећене пружању помоћи онима којима је то потребно.

Хуманитарни дух који влада Црвеним крстом постојао од самог почетка, а везан за било коју ситуацију у којој је људском бићу потребна помоћ другог људског бића."

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8627935