26.септембар - Европски дан језика

Поводом Европског дана језика, 26. септембра 2022.године, ученици млађих и старијих разреда ОШ „ Десанка Максимовић“, са својим наставницима страних језика: Манић Милошем - немачки језик,Татјаном Марковић - енглески језик и Емилијом Тођераш - енглески језик, реализовали су занимљиве активности. Ученици ОШ „Десанка Максимовић“, осим обавезних страних језика, у школи уче румунски и мађарски језик са елементима националне културе.

 Обележавање Европског дана језика је најпре почео упознавањем са циљем обележавања овог дана: схватање да је познавање више језика добро зарад боље комуникације између различитих култура и бољег међусобног упознавања и разумевања, као и подстицања, пре свега младих за учење страних језика, јер је то важно за будућност, али и за размену и стицање нових знања. Ученици су се упознали са чињеницом да је овај дан установио Савет Европе 2001. године ради указивања на потребу учења страних језика, на вредности различитих култура, као и на лингвистичко богатство Старог континента. Након уводног дела часа, ученици су имали практичан рад који се састојао у записивању именица, глагола, придева, поздрава, уобичајених фраза или речи која им се највише допала на том страном језику. Све те веселе поруке, деца су поставила на улазу, у холу школе..

И још понека занимљивост о језицима ...

-Језици су повезани једни с другима као чланови породице. Већина европских језика припада великој индо-европској породици.
-Постоји између 6000 и 7000 језика на свету - које говори 7 милијарди људи, подељених у 189 независних држава.
-Постоји око 225 аутохтоних језика у Европи - око 3% од укупног светског броја.
-Већина светских језика говори се у Азији и Африци.
-Већина европских језика припада једној од три велике групе: германској, романској или словенској.
-Група германских језика укључује дански, норвешки, шведски, исландски, немачки, холандски, енглески и јеврејски.
-Романски језици укључују италијански, француски, шпански, португалски и румунски.
-Словенски језици укључују руски, украјински, белоруски, пољски, чешки, словачки, словеначки, српски, хрватски, македонски, бугарски.
-Већина европских језика користи латиницу. Неки словенски језици користе ћирилицу. Грчки, арменски, грузијски и јеврејски имају своје писмо.
-У већини држава у Европи се говоре бројни регионални или мањински језици – неки од њих су стекли и службени статус.
-Најчешће коришћени неевропски језици на европској територији су арапски, кинески и хинди, сваки са својим системом писања.
-Русија (148 милиона становника) има далеко највећи број језика који се говоре на њеној територији: од 130 до 200.
-Због прилива миграната и избеглица, Европа је постала у великој мери вишејезична. У самом Лондону говори се око 300 језика (арапски, турски, курдски, берберски, хинди, панџаби, итд.).

Наташа Буљугић

ПР ОШ “Десанка Максимовић” Ковин

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8539828