Кенгур без граница 2022.

У четвртак 17. марта 2022. године у 10.00 часова, у ОШ “Десанка Максимовић” одржано је традиционално међународно такмичење “КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦА” у организацији Друштва матеметичара Србије. Координатори у реализацији такмичења у нашој школи, били су нставници математике: Радомир Вукосављевић и Милош Ивачковић, наставница техничког и информатике, Миланка Стојковић, а подршку у виду дежурства на самом такмичењу, пружили су сви учитељи Стручног већа разредне наставе, јер је овогодишњи број учесника бројао преко 120 ученика од првог до осмог разреда.

“Основни циљ такмичења „Кенгур без граница” је популаризација математике. Циљ такмичења је и повећање интересовања за математику и природне науке, као и степена логичког и комбинаторног мишљења, разумевања текстова и примене стеченог математичког знања.

Ученици у целом свету, у преко 90 држава, размишљају о истим проблемима и решавају исте задатке које је одабрала комисија састављена од математичара, представника тих држава.

„Кенгур без граница” је тест такмичење. Сваки задатак има 5 понуђених одговора од којих је само један тачан. Тест садржи 30 задатака са три степена тежине (по 10 задатака) које ученици од 5. разреда основне школе до 4. разреда средње школе раде 90 минута. Ученици 3. и 4. разреда основне школе треба да одговоре на 24 питања за 75 минута и за њих су задаци подељени по тежини на групе пo 8 задатака. Ученици 1. и 2. разреда основне школе добијају 18 занимљивих задатака, подељених у три групе по 6 задатака, које треба да реше за 60 минута. Награде се додељују после финалног такмичења.”

Као и сваке године, учесници такмичења добили су Захвалнице и поклоне из Друштва: привезак и оловку!

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8627708