Још три успешно завршена eTwinning пројекта ученика II/2

Ученици II/2 су заједно са својим учитељем Милошем Баковићем, у периоду од децембра 2020. до јуна 2021. године, били учесници три eTwinning пројекта: „Wingless bee Mu and climate”, „Natura(l) mask“ и „Story of designs“.

Пројекат „Wingless bee Mu and climate” заснован је на истоименој књизи о пчели Му и њеним авантурама како би се ученици упознали са важношћу пчела за природу, али и проблемима у којима се оне могу наћи услед климатских промена. На самом почетку пројекта ученици су креативно читали одломке из књиге на свом језику, а након тога техником по избору илустровали прочитане делове књиге. Након поделе у групе приступило се креирању енциклопедије о пчелама. Ученици су путем интернета или претраживањем књига и часописа проналазили и записивали информације о пчелињем плесу, брзини пчела, пчелама радилицама итд. Други део пројекта захтевао је од ученика прављење и декорисање кутија за компост, прављење ветрењача и макете пластеника. Поред наведеног, пројекат су пратили и различити ученички огледи, али и видео материјали о важности биљака за човека. Као финални продукт пројекта настао је заједнички документарни филм.

 

Након појаве пандемије у целом свету употребљена заштитна опрема се знатно повећала. Коришћене маске достигле су претећи ниво за животну средину. Из тог разлога смо одлучили да приступимо пројекту „Natura(l) mask“ и произведемо природно прихватљиве маске које се могу рециклирати. Креирали смо маске од дрвета, пластике, картона, вунице и своје радове разменили са ученицима из других земаља. Након тога ученици су имали задатак и да одиграју краћу представу под маскама, а наш избор је била драматизација текста „Шума живот значи“ Тодета Николетића.. У току самог пројекта ученици су много тога научили о очувању животне средине, али и о коришћењу неких занимљивих веб алата. Поред тога, обележени су значајни дани у години као што су: Светски дан загрљаја, Светски дан заштите животне средине, Светски дан борбе против пушења, Светски дан аутизма и др. Као резултат пројекта креиран је виртуелни музеј заједничких радова свих земаља учесница пројекта.


https://www.artsteps.com/view/6016c792772e060a95045ccf?currentUser


 

„Story of designs“ је још један веома интересантан пројекат испуњен активностима ученика које укључују њихову маштовитост, креативност, визуелне, аудитивне и уметничке вештине. Након што смо креирали постер пројекта, изводили смо различите занимљиве научне експерименте из којих смо много тога научили о кретању и материјалима. Музички део пројекта од нас је захтевао да изведемо ритмичку обраду музичке композиције по избору, а ми смо изабрали нама омиљену – „Мама, мама, да ли знаш?“. Финални продукт пројекта била је књига заједничких радова у електронском облику. Писали смо и илустровали бајке, осмишљавали нове стихове, научили неколико речи из турског језика и уживали у сваком новом задатку.


 


Милош Баковић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8537140