Међународни дан књиге за децу

Ученици ОШ „Десанка Максимовић“ обележили су Међународни  дан књиге за децу. Овај датум, 2. април, усатновљен је 1967. године, одлуком Унеска. Дан књиге за децу прославља се на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, 2.04.1805 г. у Данској, творца многих бајки и песама које су обележиле детињство генерација деце широм света.

Ученици млађих разреда су реализовали различите активности  са својим учитељицама у организацији библиотекарке школе, Миљане Зејак. Деца су добила задатак да илуструју насловну страну омиљене књиге или да илуструју омиљену бајку, песму причу, рађеним ликовним техникама по избору ученика. Ови радови су изложени у холу школе.

 Посетом школске библиотеке, која има богат фонд књига, ученицима је, увек љубазна Миљана, дала још неке занимљиве информације о животу и раду овог великог писца: “ Као мали је живео у сиромаштву, приморан да ради у фабрици текстила, да помаже мајци у издржавању породице, али је након пар година тај посао напустио и наставио да се бави глумом, јер се временом показао тај ведар, оптимистичан, слободан дух. Међутим, у тренуцима самоће и усамљености, највише је волео да пише! Као и у бајци, зреле године живота су му биле најпродуктивније и тада настају његове најлепше бајке. Те бајке су почеле да се изводе у форми сценског приказа до дана данашњег. “, испричала је библиотекарка. На крају посете, закључено је да је његова бајка „ Ружно паче“, његова аутобиографска прича са поруком: „НИШТА НЕ СМЕТА ШТО СЕ НЕКО РОДИ У ПАЧИЈЕМ ГНЕЗДУ,САМО КАД СЕ ИЗЛЕГАО ИЗ ЛАБУЂЕГ ЈАЈЕТА.“

Ученици „Десанкине“ школе, генерацијама уназад, „усвајају поруку о магији књижевног надахнућа и важности развијања љубави према писаној речи!“ као циљ обележавања Међународног дана књиге за децу!

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8539097