„Један на један“ са науком

11. Фестивал науке, под слоганом “Један на један”, је 14. децембра 2017. godine, на Београдском сајму заголицао машту и ђака ОШ ”Десанка Максимовић”. Са наставницом хемије, Аном Ритопечки, прошли су кроз свет науке, жељних научне забаве и нових научних сазнања и у непосредном директном контакту са научницима, испробали различите научне експерименте и упустили се у незаборавне научне авантуре.

Фестивалски програм је донео бројне новине: Интерактивне научне поставке, експлозивну Научно-фантастичну бину, својеврсни фестивалски полигон, зону са интерактивним поставкама под називом Наука у покрету...који су приближили најсавременија научна сазнања на разумљив и популаран начин.

Посетиоци Фестивала су прошли кроз различита геолошка доба и постанак планете, кроз живот у најширем облику, формирање и кретање живих бића и човека било кроз покрет, спорт, енергију која покреће превозна средства, до демонстрације чеоних судара, прве помоћи, као и расположења Нао робота. Поред зоне Наука у покрету , новитет на овогодишњем фестивалу је и Мала научна бина Један на један, кутак за дружење са научницима који су делили своја сазнања и искуства из бројних научно-популарних области, а тинејџери заљубљени у науку, су се се дружили са својим генијалним вршњацима у зони Експертинејџера.

На Научно-фантастичној бини, заблистале су боје Пољске, Естоније, Бугарске, Израела. Из Француске је стигла Париска циркуска академија Ла белле Апоцалyпсе, која је у сарадњи са физичарем, публици појаснила како то циркуски извођачи успевају да пркосе гравитацији, док је из Аустрије на фестивал дошла компанија ОМАи, која је иПАД претворила у алат којим су посетиоци могли да изразе своју креативност уз виртуелно сликање графита. Највећа звезда овогодишњег фестивала дошла је из САД. Реч је о Стиву Вулфу, комуникатору науке, који је демонстрирао научне принципе који стоје иза специјалних ефеката у холивудској филмској индустрији. Са својим двадесетпетогодишњим искуством, Вулф и његов тим стоје иза бројних каскадерских вратоломија и невероватних сцена које одузимају дах у светским блокбастерима, а до сада је сарађивао са звездама као што су Том Круз, Ал Паћино, Том Хенкс и многи други.

Утисци “Десанкиних” ђака и њихове наставнице Ане су, да је било веома занимљиво, едукативно, али пре свега, забавно, што је и циљ Фестивала: представљање, приближавање и промовисање науке, подједнако близак и јасан свима!

 

Ана Ритопечки

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2020979