Београдска филхармонија наградила 500 школараца, међу њима и “Десанкине” Дунавске сирене

Београдска филхармонија обрадовала је 500 школарца из Србије и Црне Горе који су учествовали на конкурсу “Шта је то Филхармонија”, на самом крају прошле школске године, на којем су награђении и ученици садашњег 4/1 и 4/2 разреда са својим учитељицама, Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић из ОШ”Десанка Максимовић”, Ковин.

Филхармонијски ранчеви стигли су у 48 градова, али и у “Десанкину” школу, као и широм земље у коме су спаковани бројни поклони. Поред Мог првог ЦД-а класичне музике, у извођењу и продукцији Београдске филхармоније, у ранцу се налазе мајица, качкет, фризби, блок и оловка са натписом “Ја волим Филхармонију”.

Жири којим је председавала књижевница Ивана Димић, имао је веома тежак задатак да од многобројних састава одабере 500 најбољих. Због тога ће Филхармонија као новогодишњи поклон приредити концерт “Ја волим Филхармонију” за сву децу која су учествовала на конкурсу, на београдском Коларцу 13. јануара (12х). Компакт диск на коме оркестар изводи “Карневал животиња” Сен-Санса и “Пећу и вука” Прокофјева, већ се слуша и у “Десанкиној” школи. Ученици четвртог разреда су послали и текст и фотографије са инструментима направљеним од рециклираних материјала и као мали еколози, названим Дунавске сирене, упутили своје занимљиве одговоре за које су добили награду.

Блистави дечији одговори сматрају да је Филхармонија “фил за торту који се мути уз прелепу мелодију” и да се “тамо чаролија ствара и нико се не смара”. Многи су знали да је основана 1923. године, а Филхармонија за њих представља идеалну породицу, и да је то “музике кућа, када изађеш пуни су ти срце и плућа“. Школарци сматрају да је класична музика лепша од оне што се слуша у кафићима или у биоскопу и да „лакше напишу реч филхармонија, него што је изговарају, али да најлакше од свега чују музику коју прави.“

Честитамо!

ДОБРО ДОШЛИ У МЈУЗИКЛАЖУ ОРКЕСТРА „ДУНАВСКЕ СИРЕНЕ“

Ово је свет вечито присутног звука који испуњава сав простор око нас и у нама. Музика је у природи: да ли чујете звиждук ветра, романтичну песму лишћа, капљице летњег пљуска, вртлог олује и грмљавине, ударање дунавских таласа о обалу, крекетање жаба, цвркут птица, зујање пчела, хор разузданог стада оваца?

Ученици трећих разреда ОШ “Десанка Максимовић“ из Ковина ће вам све то дочарати на својим инструментима направљеним од сакупљене и рециклиране амбалаже. „Рециклирана музика“ настаје из ПАНОВЕ ФРУЛЕ (стаклене флашице испуњене водом), КИНДЕР ЗВЕЧКЕ (пластична лоптица напуњена пиринчем), ШУШКЕ ОД ПАПИРА ( стара варјача са новинским тракама ), МУЗИЧКЕ ГРАНЧИЦЕ(метални затварачи на гранчици), КОНЦЕРТНЕ КАЛИМБЕ( дашцица са рајснедлама и натегнутим гумицама), МЛЕКАРСКЕ ЦИТРЕ( тетра пак од млека са шупљином и гумице за тегле), МАГИЧНЕ ЧЕГРТАЉКЕ( метална конзерва са кестеновима причвршћени канапом), МЕГАФОНА (врх пластичне флаше причвршћен на картонски ваљак од убруса), ПРАПОРАЦА( нанизани метални затварачи на жици), ЧИНЕЛА( метални затварачи нанизани на старим раткапнама), БЕРИМБАОА( вешалица са натегнутом жицом и затварачем од плуте, провучена кроз картонску кутију), ЧЕЛОСТИРА( натегнут најлон за пецање кроз пластичну цев преко стиропора), ЧАЈСМИЈА – ЗВОНЧИЋИ( нанизани стари кључеви на вешалици) , ЗВРНДАФОНА-ДАИРА( метални чепови причвршћени на пластичне рођенданске тањире), ДОБОШ КУТИЈЕ (метална кутија са удараљкама од варјача), КОМПЛЕТ БУБЊЕВА ( пластичне кофе од фарбе, шест конзерви, чепови од плуте и два штапића од дрвета).

НЕКИ ШТЕДЕ СТРУЈУ И ВОДУ, НЕКИ СКУПЉАЈУ СМЕЋЕ, НЕКИ НЕ СЕКУ ШУМЕ, НЕКИ ЧУВАЈУ УГРОЖЕНЕ ВРСТЕ ЖИВОТИЊА, НЕКИ ГРАДЕ САМООДРЖИВЕ СИСТЕМЕ, НЕКИ ПРЕСТАЈУ ДА ЗАГАЂУЈУ ВАЗДУХ И ВОДУ, А МИ РЕЦИКЛИРАМО!!!

ОВО ЈЕ БИО РЕЦЕПТ И ИДЕЈА КАКО КРОЗ СТВАРАЛАШТВО И КРЕАТИВНОСТ МУЗИКЕ МОЖЕМО ПЕСМОМ ДОЗВАТИ НАШЕ НАЈВЕЋЕ БЛАГО, НАШУ ЧИСТУ МАЈКУ ПРИРОДУ!

УКЉУЧИТЕ СЕ И ВИ И ПОСТАНИТЕ ДЕО ОРКЕСТРА „ДУНАВСКЕ СИРЕНЕ“ И ДОЖИВИТЕ ЧАРОЛИЈУ МУЗИКЕ КОЈА ИМА МОЋ ДА ДОПРЕ ДО СВАЧИЈЕ ДУШЕ!

 

Ученици 4/1 И 4/2 разреда ОШ „Десанка Максимовић“ Ковин
Учитељице:
Снежана Ломигора и Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2443151