"Десанкини" ђаци у Музеју Вука и Доситеја у Београду

15. новембра 2017. године у Београду, "Десанкини" ученици млађих разреда, са учитељицама Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић, су време посветили великанима наше прошлости у Музеју Вука и Доситеја, који се налази у самом центру града. Музеј је смештен у здању Прве Велике школе која је почела са радом давне 1808. године, а сам музеј је отворен 1949. год. Ушавши у ову оазу мира и тишине, вођени причом богатом нових сазнања, ученици су доживели дух давно прошлих времена.
Сазнали су да је ову школу основао Доситеј Обрадовић који је то учинио за Србију да својим умом и знањем помогне устанак. Био је и први министар просвете.
Образовање је након мале школе, овде, у Великој школи, трајало три године. Ђаци, међу којима је био и Вук, учили су осам предмета: историју свих народа, географију целог света, права(римско), у мањем обиму физику, писма свакојака, рачун, немачки и наравоучителна преподованија. За оно време и почетке развоја науке и образовања код Срба, ово је најзначајнији период у нашој културној историји.
Са великом пажњом, упијајући сваку реч кустоса Марине, ученици су се саживели са Вуковим животом јер су могли да виде његове личне ствари: фес, наочаре, путничку мастионицу, џепни сат, штулу, кошуљу, гусле, пера и држач за пера, бројаницу...Такође и његову прву диплому, дипломе почасног доктора филозофије, почасног грађанина, оригиналне списе, али и Вукову посмртну листу.
У поставци су и оригиналне фотографије његове породице, као и њихови лични предмети. Највећу пажњу привукле су њихове минијатурне играчке направљене од дрвета, али и Споменар његове ћерке, Мине Караџић, чију је љубав према Бранку Радичевићу, забранио отац, те се она удала за другог. Након обиласка поставке, деца су кроз радионице, на занимљив начин поновили оно што су овом посетом научили: "Они су стварали велика дела на сламарици те Велике школе, а ја сам сада  поносан и достојанствен наследник њихових књижевних драгуља“.

 

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2443054